Pointguard presenterade den intelligenta taxilyktan på MAG:s konferens i Tällberg

Nyligen demonstrerade Pointguard fördelarna med digitala taxilyktor, berättade mer om iToplight och skådade in i framtiden kring taxiskyltning för delar av taxisverige på Megtax användargrupps årskonferens. För er som inte var där följer några huvuddrag från presentationen:

Just nu får sakernas internet (IoT) och maskin till maskin-kommunikation (M2M) mycket uppmärksamhet i media. Mindre och billigare chip har gjort det lättare att integrera intelligens i produkter och det börjar komma en hel del smarta, uppkopplade produkter på marknaden. Pointguard har jobbat med intelligenta taxilyktor i flera år och kan i dagsläget erbjuda inte mindre än fyra olika iToplight-modeller. Fler modeller är under utveckling och lyktorna begåvas hela tiden med fler och fler intelligenta funktioner. En iToplight kan antingen integreras med befintlig dator/dispatch/taxameter i bilen för helautomatisk styrning, den också triggas av olika hårdvarutriggar i bilen (helt eller delvis) eller styras av en app.

Intresset för intelligenta taxilyktor är stort utomlands och i flera internationella metropoler håller man på att ta fram olika Smart Taxi-koncept där digital taxilyktor är en av grundbultarna. Tillsammans med övrig intelligent utrustning i bilen förvandlar de digitala taxilyktorna taxibilarna till högteknologiska fordon som kan tjäna både kunderna och samhället på helt nya sätt. Ett exempel är möjligheten att använda sensorer för insamling av olika typer av miljödata: Pointguard håller bland annat på och integrerar milljösensorer i våra iToplights. Problemet med dålig luftkvalitet och inte minst partiklar och smog är utbrett i många storstäder runt om i världen och taxibolagen utmålas ofta som miljöbovar. Genom möjligheten att samla in viktiga luftkvalitetsdata med taxilyktan får taxibolagen nu en chans att bli en del av lösningen istället för en del av problemet.

Bland de andra produktnyheterna som Pointguard presenterade under konferensen fanns även Taxi butler - en robust, mobil bokningsterminal för att boka taxi från t ex hotell, restauranger med ett enda klick. Mer om den kommer inom kort...

jesper tallberg f webb2
Pointguards VD, Jesper Flygt, presenterar iToplight-konceptet i sann Steve Jobs-anda...
 
// - latest-news